Welkom

Welkom op mijn website met eenvoudige partituren van de studentencodex!

Deze website is gegroeid vanuit een concrete nood. Toen ik in 2000 mijn eerste accordeonlessen ging volgen aan de muziekacademie te Leuven, bij Ann Verbinnen, was dit met de uitdrukkelijke bedoeling om uiteindelijk cantussen muzikaal te kunnen gaan begeleiden en zo deze mooie en waardevolle studententraditie op een hoger niveau te tillen.

Al gauw werd ik geconfronteerd met een praktische moeilijkheid: het was niet zo eenvoudig om partituren te vinden. Zeker, er was de befaamde "notenbalkcodex" uit de jaren '70, maar deze bevatte enkel melodielijnen en geen akkoorden. Van vele liedjes kon ik ook pianopartituren vinden, maar ook deze zijn voor een accordeonist niet altijd even snel en eenvoudig te vertalen naar een accordeon. Bovendien had ik vanwege mijn late muzikale roeping - en dus beperkte speelvaardigheid -, nood aan muziek in eenvoudige toonaarden, zonder al te veel wijzigingstekens, en zonder muzikale fantasietjes die een meezingend publiek toch niet opmerkt.

Zo begon ik langzaam maar zeker een verzameling eenvoudig speelbare accordeonpartituren te schrijven voor eigen gebruik. Om het zelfvertrouwen te versterken en met enige kennis van zaken te kunnen schrijven, ging ik aan de muziekacademie van Wijnegem muziektheorie studeren bij Jan Van Damme. Vele van mijn bewerkingen zijn dan ook door hem nagekeken, waarvoor dank!

Mijn bedoeling is steeds geweest om de studentikoze zangtraditie op een hoger niveau te brengen. Daarom ging ik mijn partituren al snel delen op internet, in de hoop dat ze zouden opgepikt worden door andere muzikanten die ermee aan de slag wilden gaan. Deze website is de laatste in een reeks gelijkaardige initiatieven. Ik wil hierbij zeker ook studentencodex.org vermelden, een initiatief van de drukker van de codex (Drukkerij Van der Poorten), waaraan ik met plezier meewerkte.

Ondertussen omvat de verzameling bijna alle liederen van de studentencodex. Als de tijd en de inspiratie het toelaten, zal ik de verzameling verder afwerken.

Dit is zeker niet de "ultieme" codexwebsite, gewoon een persoonlijk en pretentieloos initiatief om elke geïnteresseerde te laten meegenieten van de verzameling die ik gedurende vele jaren heb opgebouwd. Alles mag vrij gebruikt en gekopieerd worden, mits bronvermelding.

Ik wens u veel muzikaal plezier!

Mathias Van Aken
3 januari 2019